Parcijalne i totalne proteze

Parcijalne i totalne proteze

_-totalna-proteza

Parcijalne i totalne proteze

Stomatološka proteza je zamena za izgubljene zube i njihovo okolno tkivo.Prave se tako da lice na vaše prirodne zube i čak da ulepšaju osmeh.

Postoji dve vrste proteza: totalne i parcijalne.

Totalne proteze se koriste ukoliko nije ostao ni jedan zub u vilici, dok se parcijalne proteze koriste ako je nešto od prirodnih zuba ostalo u vilici. Uloga parcijalnih proteza nije samo da popune prostor izgubljenih zuba već i da se spreči pomeranje preostalih zuba.

Totalne proteze mogu biti standardne ili imadijatne. Standardne se prave nakon što su se zubi izvadili i tkivo zaraslo a to obično traje 4 do 6 nedelja. Za to vreme pacijent se šeta bez zuba.

Imedijatne proteze se prave unapred i postavljaju pacijentu u usta odmah nakon vađenja zuba, sprečavajući mogućnost da pacijent ostane bez zuba dugo vreme. Kada se nakon par meseci tkivo skupi prilikom zarastanja, određene dorade i popunjavanje prostora bi morale da se urade.

Proteze su otporne “naprave” i mogu trajati više godina. Ponekad su potrebne vremenom korekcije i popravke zbog stalnog korištenja.

_-Skeletirane-proteze

_-VALPLAST-proteze

Razlozi za stomatološke proteze

– Totalne proteze-gubitak svih zuba u vilici.

– Parcijalne proteze-gubitak pojedinih zuba u vilici.

– Ulepšavanje osmeha i izgleda lica.

– Poboljšanje žvakanja, izgovaranja i varenja.

Od plana do gotove terapije

Proces izrade proteze zahteva više dolazaka u ordinaciju koji su raspoređeni na oko 2 nedelje. Uzimaju se precizni otisci vaših vilica da bi se napravile proteze koje samo vama odgovaraju. Potrebno je par dolazaka radi probe da se osigura prikladan oblik, boja i pasovanje. Prilikom poslednjeg dolaska stomatolog predaje protezu i vrši poslednje dorade radi osiguravanja komotnog i prirodnog ležanja proteze.

Prirodno je osećati povećano lučenje pljuvačke, početno žuljanje na pojedinim mestima, otežan govor i žvakanje. To su sve prolazne pojave jer se u roku od par dana okolni misici naviknu na novo strano telo u ustima.

Mozda ćete zahtevati dodatne korekcije i ne ustručavajte se posetiti svog stomatologa.

Dobijate instrukcije odrzavanja i predlog kontrole na svakih 6 meseci. Dobra oralna higijena i ispravne navike u jelu i održavanju će održati vašu novu protezu dugo vremena.

Zakažite pregled

Kontaktirajte nas i zakažite pregled. Dostupni smo za sva Vaša pitanja.