Mostovi

Mostovi

Mostovi

Zubni most je fiksna naprava (ne skida se svakog dana) i odličan je način da se nadoknade izgubljeni zubi.

Postoje više vrsta mostova, a zajedno sa vašim stomatologom ćete diskutovati o najboljem rešenju za vaš slučaj.

“Standardni most” se sastoji od dve krunice koje se postavljaju na zube nosače i koje su vezane za dodatni član (vestački zub od istog materijala krunice) koji ispunjava prostor gde je nekada postojao zub. Oni su veoma otproni i mogu trajati dosta godina ali se svakako moraju jednom zameniti ili ponovo zalepiti zbog normalnog trošenja.

Razlozi za most

– Da bi se popunio prostor izgubljenog zuba

– Da bi se zadržala struktura lica (gubitkom zuba dolazi do pomeranja preostalih zuba menjajući konturu lica)

– Da bi se sprečila migracija preostalih zuba

– Da bi se povratila sposobnost žvakanja i govora

– Da bi se povratio lep osmeh

– Postoji mogućnost zamene proteze za most

Kako se izrađuje most?

Procedura je najčešće gotova u dva do tri dolaska u ordinaciju.

U prvom dolasku dok su zub utrnuti, oni se pripremaju tako što se uklanja deo gleđi na koji će da nalegne most. Nakon toga se uzima par preciznih otisaka ka kojima tačno vidimo kako bi trebala da izgleda novi most. Postavlja se privremeni most i proverava se zagrizaj.

U drugom dolasku se pravi proba za most koja ne traje vise od 10 minuta. Ako je slučaj jednostavan ova faza se čak i preskače tako da se u dva dolaska završava.

U trećem dolasku se uklanja privremeni most, čiste zubi i vaš novi most se pažljivo postavlja i lepi na njih i osigurava se pravilan zagrizaj. Ponekad se dešava da se stomatolog privremeno zalepi most dajući vremena da se desni naviknu na njega i oporave ako postoji potreba za time.

Dobijate instrukcije odrzavanja i predlog kontrole na svakih 6 meseci.

Prednost mosta u odnosu na protezu je da je fiksiran , stabilan i imate osecaj kao da su vaši zubi.

Česti su slučajevi kada se može napraviti tako da izgleda kao da nikada niste ni izgubili zub.

Nedostatak mosta je to što se moraju brusiti zubi pored onog koji je izvađen. Ako su ti zubi sa velikim plombama, lečenim kanalima, ili karijesom onda bi i bilo dobro krunisati ih, međutim ako su zdravi ili sa malom plombom koja je ispravna onda postoje druge mogućnosti u zavisnosti od položaja zuba koje bi stomatolog mogao predložiti. To su inlay most, Mariland i druge vrste minimalno invazivnih mostova gde se brusi samo jedan deo zuba dok je ostatak zuba netaknut. Na taj način štedimo taj zub jer nikada ne znamo kad će nam zatrebati za punu krunicu.

Zakažite pregled

Kontaktirajte nas i zakažite pregled. Dostupni smo za sva Vaša pitanja.