Lečenje korena zuba

Endodontska terapija

Lecenje korena zuba

Lečenje korena zuba

Lečenje korena zuba ili kako se narodno kaze “vaditi živac” se vrši kad je zubna pulpa zahvaćen kvarom ili infekcijom. Zubna pulpa je živo meko tkivo unutar samog zuba i sačinjena je od malog venskog i arterijskog krvnog suda, nervnog vlakna, i mekog tkiva koje ih spaja.

Da bi se spasio zub, uklanja se zubna pulpa zajedno sa bakterijama čisti se preostali prazan prostor i puni se posebnim stomatološkim materijalima koji vraćaju zubu potpunu funkciju.

Ovo je terapija prvog izbora jer u suprotnom bi se isti zub i dalje kvario, verovatno slomio i morao bi biti izvađen. Veliki broj pacijenata veruju da bi trebalo svaki zub koji boli izvaditi ali nisu svesni da ih to u dužem vremenskop periodu više kosta jer će poremetiti raspored preostalih zuba i morati popunjavati prostore veštačkim mostovima.

U poslednje vreme je ova vrsta terapije vrlo uspešna i cesto takvi zubi više ne prave problem, iako ponekad postoji mogućnost ponovne infekcije i onda se postupak ponavlja.

Gde je moguća potreba za lečenjem korena?

  1. Zapaljenje na vrhu korena zuba (koje se vidi na rentgen snimku)
  2. Pulsirajući bol u zubu
  3. Otok okolo zuba
  4. Povreda i prelom zuba
  5. Ponekad postoji dubok kvar bez ikakvih simptoma.

Kako teče terapija?

Za lečenje kanala korena su potrebna u proseku dva ili tri termina.

Dok je zub utrnut pravi se otvor do pulpe i kroz njega prolaze redom instrumenti, koji uklanjaju pulpu i bakterije a posle njih oni koji oblikuju naknadno prazan prostor. Ako je i kvar prisutan on se uklanja posebnim stomatološkim instrumentima.

Kada je koren detaljno očišćen i ispran, on se puni trajnim ili privremenim punjenjem. Nakon toga se postavlja plomba ili krunica. Svi zubi koji su podlegli ovoj vrsti terapije bi trebali da se presvuku sa krunicom. Na taj način sprečavamo da se lome i vraćamo im potpunu funkciju.

Par dana nakon terapije vas zub moze biti pomalo osetljiv, ali će to nestati jer više nema bakterija koje su izazvale njegovu osetljivost i zub je izlečen.

Dobijate instrukcije održavanja posle svake faze lečenja i predlog kontrole završenog rada na svakih 6 meseci radi što duže mogućeg očuvanja zuba.

Zakažite pregled

Kontaktirajte nas i zakažite pregled. Dostupni smo za sva Vaša pitanja.

lecenje-korena-zuba