Bele plombe

Bele plombe

Kompozitna ili bela plomba služi kao ispun za zub koji je bio zahvaćen kvarom, pukotinom, ili lomom. Prvo se čisti i uklanja kvarom zahvaćeni deo zuba, a nakon toga se postavlja bela plomba.

Zajedno sa amalgamskim plombama , kompozitne (bele) plombe su najčešće korišćene u stomatologiji. Zato što se poklapaju sa bojom vaših prirodnih zuba one su izuzetno dobre za delove zuba koji su lako vidljivi.

Kao i svi ostali zubni materijali, bele plombe nisu večne i moraju se jednog dana promeniti. One su vrlo čvrste , otporne i daće vam dugotrajan i lep osmeh.

Bele plombe se postavljaju kod:

 1. Zalomljenih zuba
 2. Pokvarenih zuba
 3. Istrosenih zuba
 4. U nekim slucajevima preloma zuba
 5. Da bi se zatvorio prostor izmedju zuba.

Kako se postavljaju bele plombe?

Za belu plombu je u većini slučajeva potrebna jedna poseta. Dok je zub utrnut, vaš stomatolog će ukloniti deo zuba zahvaćen kvarom. Nakon toga se ta supljina čisti i pažljivo priprema pre nego što se postavi plomba. Ukoliko je kvar stigao blizu pulpe (živca), posebni premaz se postavlja radi njegove zaštite. Nakon toga se plomba postavlja pažljivo u slojevima, oblikuje i polira vraćajuci vašem zubu prirodni oblik i funkciju.

Prirodno je uočiti osetljivost na toplo i hladno kad se postavljaju bele plombe i za kratko vreme se zub navikne na novu plombu.

Dobijate instrukcije održavanja i predlog kontrole na svakih 6 meseci. Dobra oralna higijena, ispravne navike u jelu će održati vašu novu plombu dugo vremena.

Razlike izmedju amalgamske i kompozite plombe

Postoji nekoliko važnih razlika između amalgamskih (sivih) i kompozitnih (belih) ispuna. Nije samo razlika u izgledu.

Prednosti belih (kompozitnih) plombi:

 1. Bele plombe vraćaju prirodan izgled zubu.
 2. Pošto se bele plombe (kompoziti) vezuju za zub i fizički i hemijski one vraćaju zubu skoro njegovu prirodnu čvrstinu. Amalgamske plombe se vremenom mogu širiti i time izazvati pucanje zuba, a i njegova veza sa zubom je slabija.
 3. Moguci kvar zuba ispod amalgamske plombe je nekada nemoguće videti što vodi do njegovog tihog napredovaja sve dok se ne javi bol.
 4. Kod belih plombi (kompozita) je ponekad mnogo lakše videti kvar i pre nego što počnu bolovi i skuplje terapije.
 5. Bele plombe (kompoziti) zahtevaju manje uklanjanja zubnog tkiva, pogotovu kad se zub prvi put popravlja, prostor za belu plombu zna da bude mnogo manji nego za sivu.
 6. Bele plombe (kompoziti) ne sadrže živu (koja je sastavni deo amalgamske plombe oko 40-50%) i na taj način izbegavate bilo kakve mogućnosti dugotrajnog toksičnog efekta žive.
 7. Ako pacijent ima puno sivih (amalgamskih) plombi postoji mogućnost da se stvori minimalan električni naboj između njih (različite legure stvaraju bateriju) što bi moglo na dugi period godina da se manifestuje sa promenama na oralnoj sluzokozi i jeziku.

 

Prednosti sivih (amalgamskih) plombi:

 1. Uglavnom su jeftinije.
 2. Potrebno je u proseku manje vremena da bi se postavila amalgamska plomba.
 3. Postavljanje amalgamske plombe je mnogo lakše i manje zahtevno od postavljanja kompozita.
 4. U nekim retkim slučajevima jedina solucija je amalgamska plomba.
 5. U slučaju da imate naviku da svakodnevno popijete nešto od jakih alkoholnih pića (preko 30-40% alkohola), onda su amalgamske plombe pogodnije za vas jer se bele (kompozitne) plombe vremenon razgradjuju pod uticajem velike koncentracije alkohola.
 6. Amalgamske plombe se duže koriste u stomatologiji i zato pojedinci veruju da su one više isprobane i testirane.

Uzimite u obzir da su principi bele plombe već prisutni u stomatologiji oko 50 godina uz konstantan razvoj materijala i boje, što mislim da je sasvim dovoljno vremena da naslede sive.

Zakažite pregled

Kontaktirajte nas i zakažite pregled. Dostupni smo za sva Vaša pitanja.